In Den Haag gaat carbidschieten aankomend oud en nieuw verboden worden en er zijn ook meerdere gemeentes die dit verbod nu ook willen. Volgens de Haagse burgemeester is dit veel te gevaarlijk en vanavond is er een overleg waarbij besproken gaat worden of dit niet op meerdere plekken verboden moet worden.

Carbidschieten

Carbidschieten is al jarenlang een traditie in Nederland maar ook in België. Mensen stoppen calciumcarbide in een grote fles en maken het spulletje nat waarna ze vervolgens de fles of ander object dichtmaken. Er onstaat vervolgens een chemische reactie die ervoor zorgt dat er een gigantische knal ontstaat. De knal klinkt erg hard.

Omdat er al een vuurwerk verbod is, is de vraag naar carbidschieten enorm gestegen omdat dat nog niet verboden is. Het probleem is echter dat heel veel mensen geen ervaring hebben met carbidschieten en dat is best wel gevaarlijk.

“We willen niet dat er bij ons in Breda, waar nooit met carbid werd geschoten, dit opeens wel gaat gebeuren”, liet bijvoorbeeld de burgemeester van Breda weten.

“We gaan kijken hoe we dat kunnen regelen. Ik kan me voorstellen dat het sowieso verboden is, tenzij je in je APV (Algemene Plaatselijke Verordening) zegt dat het mag. Als dat zo is, hoeven we niets te doen. Maar het kan ook zijn dat het wél mag, dan passen we de APV aan.” – Paul Depla

Veel gemeentes in Nederland willen nu carbidschieten verbieden

In Amstelveen, maar ook in Groningen, Dordrecht en gemeenten zoals Lisse, Hillegom, Noordwijk en Teylingen willen allemaal een verbod op carbidschieten.

Vanavond is er een overleg over het vuurwerkverbod omdat burgemeesters bang zijn dat veel Nederlanders de grens zullen oversteken om toch vuurwerk te gaan kopen wat absoluut niet de bedoeling is. Ook carbidschieten staat voor vanavond op de agenda.

Hieronder een kort filmpje over hoe carbidschieten eruit ziet:


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!