Johan smeert elke dag broodjes voor arme kinderen in Rotterdam

Johan Muurlink

Johan Muurlink is inmiddels een legende in Rotterdam en staat daar bekend als Johan de Boterhammenman. Ongeveer drie jaar geleden besloot hij broodjes te gaan bezorgen aan scholen Rotterdam voor kinderen die dat hard nodig hebben. Hij startte dit project omdat er veel kinderen in Rotterdam-Zuid zijn die geen rijke ouders hebben en niet genoeg te eten hebben.

Johan Muurlink

Johan heeft het zelf ook niet altijd even makkelijk gehad en heeft een lange tijd last gehad van Burn-out klachten en heeft ook een crimineel verleden. Door al deze narigheden kwam hij in de bijstand terecht en vier jaar geleden stortte hij volledig in toen zijn oudste zoon werd neergeschoten en het incident niet overleefde.

"Ik belandde in een hele diepe put, sloot mezelf op in huis met de gordijnen dicht en kwam alleen nog buiten om boodschappen te doen"

Hulp aan kinderen

Johan zocht eerst zelf hulp zodat hij weer verder met zijn eigen leven kon en besloot daarna de stichting "Niet Graag Een Lege Maag" te beginnen omdat hij zag dat zijn jongste zoontje in de pauze eten deelde met klasgenootjes.

"Ik dacht meteen ‘dit kan niet’. Ik realiseerde me toen dat er kinderen zijn die zonder lunch naar school komen. Na twee dagen malen, heb ik tegen de directeur gezegd: ‘Als jij me kunt vertellen om hoeveel kinderen het gaat, dan zorg ik dat hier elke dag een lunchpakket klaarstaat.’"

Johan de Boterhammenman

Ze noemen hem Johan de Boterhammenman omdat mede door zijn stichting de vraag naar extra eten ontzettend groot was. Het was zo'n groot succes dat hij soms wel voor 60 kinderen op een dag broodjes smeerde.

"Een tijd terug liep ik van het schoolplein en een meisje herkende me. Ze vroeg: 'Bent u de boterhammenman? Dankjewel, ze zijn erg lekker.' Daar doe je het toch voor? Op dat gevoel kan ik jaren teren."

Eerst deed Johan dit ook financieel helemaal zelf maar nu is er een supermarkt uit de buurt die hem helpt en zijn er ook mensen die donaties aan hem geven.

Prijs

Johan ging viraal en won de Rotterdamse Kinderrechten Award vanwege zijn ontzettend lieve daden. Hij kreeg 7500 euro als prijs en gaat het gebruiken om zijn stichting nog verder uit te breiden zodat er nog meer kinderen geholpen kunnen worden.

"De volgende stap is om kinderen op meer scholen te helpen. De toekomst voor scholen is om kinderen te voorzien van simpele, warme maaltijden."

Wat vind jij van Johan's acties? Laat het weten in de reacties hieronder door op reageren te klikken.

Over de auteur

Scroll naar boven