Het kabinet zal dinsdag waarschijnlijk geen nieuwe maatregelen aankondigen om de stijging van de coronabesmettingen tegen te gaan maar zal waarschuwen dat er ‘draconische maatregelen’ op het spel staan als men zich niet aan de regels houdt, zeggen bronnen binnen de overheid.

Ministers en gezondheidsdeskundigen kwamen zondag bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken nadat dit weekend in totaal 18.880 nieuwe coronabesmettingen werden gemeld bij het RIVM.

Afgelopen vrijdag zei minister Mark Rutte dat het nog te vroeg was om het effect van de gedeeltelijke lockdown te beoordelen die bijna twee weken geleden werd geïntroduceerd. Hij zei wel dat hij niets uitsluit in de inspanningen van de overheid om het virus onder controle te krijgen.

De extra maatregelen kunnen een totale lockdown en een avondklok omvatten, zeggen bronnen in de overheid.

In totaal zijn meer dan 280.000 mensen positief getest op het coronavirus sinds de pandemie toesloeg en het eerste geval werd bevestigd op 27 februari. De meeste hiervan zijn in de afgelopen twee maanden geweest, toen de testcapaciteit werd uitgebreid.

Deskundigen hopen dat het aantal nieuwe besmettingen deze week zal verminderen, na een piek van meer dan 10.000 gevallen per dag op vrijdag. De cijfers van het weekend werden vertraagd door computerproblemen en een duidelijker beeld zal pas op dinsdag ontstaan, wanneer het RIVM zijn wekelijkse beoordeling maakt.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen naar verwachting dinsdag een persconferentie houden, maar dit is nog niet bevestigd.


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!