Auto’s in Parijs zorgden er gisteravond (29 oktober) dat de stad tot stilstand kwam met een recordbrekende file van 706km die door de hoofdstad slingerde enkele uren voordat Frankrijk zijn tweede coronavirus lockdown inging.

De auto’s stonden donderdagavond in de rij op de Sébastopol Boulevard in het centrum van Parijs met cijfers van de officiële verkeersmonitoringswebsite Sytadin waaruit blijkt dat de file de 706km heeft bereikt – waarmee het vorige Franse record van 629km werd verbroken dat afgelopen december te midden van stakingen van het openbaar vervoer zichtbaar was.

Twittergebruiker Michael E. Webber deelde luchtbeelden uit Parijs op sociale media die de omvang van het verkeer gisteravond laten zien.

Hij schreef: “Ongelooflijke verkeersopstoppingen in Parijs terwijl mensen proberen de stad te verlaten voor de avondklok van 21.00 uur en voordat de lockdown op middernacht begint.

“Het verkeer beweegt zich nauwelijks in alle richtingen voor zover het oog kan zien. Veel toeterende en gefrustreerde chauffeurs.”

Hij voegde eraan toe: “Restaurants worden ook druk bezocht want mensen gaan uit eten voor wat misschien hun laatste diner is voor minstens een maand (en misschien langer).”

Veel mensen probeerden de hoofdstad te ontvluchten omdat er op middernacht nieuwe beperkingen werden ingevoerd.

Onder de nieuwe maatregelen mogen mensen hun huis niet meer verlaten, tenzij dit om essentiële werk- of medische redenen is.

Scholen en winkels blijven open maar niet-essentiële bedrijven waaronder bars en restaurants moeten sluiten.

De lockdown komt omdat het aantal coronavirus-gerelateerde sterfgevallen in Frankrijk blijft stijgen met de vrees dat de ziekenhuizen nu onder druk komen te staan.

President Macron zei dat de avondklok in Parijs en andere grote steden er niet in was geslaagd om de stijging van de coronabesmettingen te voorkomen en dat hij dat in een op televisie uitgezonden verklaring had gezegd: “Ons doel is simpel: het aantal infecties sterk verminderen van 40.000 per dag tot 5.000 en het tempo van ziekenhuisopnames en intensive care vertragen.

Hij voegde eraan toe: “Wat we ook doen, medio november zullen bijna 9.000 mensen op de intensive care liggen.”

Hoewel Macron erkende dat de nieuwe beperkingen ‘hartverscheurend’ zijn zei hij dat hij ‘nooit zou kunnen toekijken hoe honderdduizenden van onze burgers sterven’.


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!