Denemarken zal tot 17 miljoen nertsen ruimen na een mutatie van het coronavirus dat in de dieren is aangetroffen en dat zich verspreidt naar de mens wat een risico vormt voor een mogelijk toekomstig vaccin.

Volgens Reuters zei premier Mette Frederiksen tijdens een persconferentie dat ze de ruiming met een ‘zwaar hart’ zou uitvoeren als gevolg van de tweede golf van COVID-infecties in Europa.

Ze legde uit dat mutaties in de dieren een bedreiging vormen voor de effectiviteit van vaccins in ontwikkeling over de hele wereld.

“Het gemuteerde virus – dat via nertsen gaat – kan het risico met zich meebrengen dat het aankomende vaccin niet werkt zoals het zou moeten werken”, zei Frederiksen tijdens de persconferentie.

“We hebben een grote verantwoordelijkheid naar van onze eigen bevolking maar met de mutatie die nu is gevonden, hebben we ook een nog grotere verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld.”

“Het gemuteerde virus in een nerts kan een risico vormen voor de effectiviteit van een toekomstig vaccin.”

Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke zei dat ongeveer de helft van de 783 besmette mensen in Noord-Denemarken – waar veel nertsenfokkerijen zitten – besmet waren met een stam die afkomstig is van de boerderijen.

Er zijn tussen de 15 en 17 miljoen nertsen in Denemarken omdat zij ’s werelds grootste producent van nertsbont zijn waarbij de dieren op bijna 1200 boerderijen worden gefokt.

Ze zei dat het gemuteerde virus was ontdekt in 12 mensen en in vijf nertsenfokkerijen.

Ondertussen, voegde zij toe, heeft de overheid compensatie aan de fokkers beloofd.

Francois Balloux, de directeur van het University College London Genetics Institute en professor in de computersysteembiologie heeft zich echter uitgesproken over zijn twijfels over de uitvoering van een opruiming en zegt dat er ‘constant’ stammen ontstaan.

“Er zijn duizenden mutaties in SARS-CoV-2 die constant ontstaan,” zei hij op Twitter.

“Het feit dat er een paar zijn waargenomen in nertsen zal de stammen in de circulatie in de mens niet veranderen. Als ze gunstig waren voor het virus om de menselijke gastheer te besmetten zouden ze er al lang zijn.”

Het is niet duidelijk hoe lang het zal duren voordat de miljoenen nertsen worden geslacht.


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!