President Donald Trump beweerde op vrijdag dat artsen liegen over de hoeveelheid coronadoden zodat ze extra geld krijgen terwijl de hoeveelheid besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen over het hele land schommelen.

“Onze artsen krijgen meer geld als iemand sterft aan Covid. Dat weet je toch? Ik bedoel, onze artsen zijn erg slimme mensen. Dus wat ze zeggen is: ‘Het spijt me, maar iedereen sterft aan Covid’, zei Trump, zonder enig bewijs aan te voeren op een bijeenkomst in Waterford Township, Michigan.

Er is geen bewijs voor de bewering van de president en de verklaring is een aanval op medisch personeel aangezien het land geconfronteerd wordt met de ergste noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid in meer dan 100 jaar. Op vrijdagavond (gister) waren er meer dan 90.000 Amerikanen gediagnosticeerd met Covid-19, een nieuw dagelijks record en er zijn minstens 929 sterfgevallen gemeld, volgens een telling van Johns Hopkins University. Twee staten, Zuid-Dakota en Wyoming, meldden hun hoogste dagelijkse dodental op donderdag.

Medische deskundigen hebben al een lange tijd voorspeld dat de herfst en de winter pieken in coronavirusgevallen zouden brengen omdat de temperatuur in het hele land daalde en de mensen meer tijd binnenshuis begonnen door te brengen waar het virus zich gemakkelijker kan verspreiden. Het land ervaart nu die piek. Afgelopen vijf dagen zijn er de meest gemelde Covid-19 gevallen ooit.

Er is geen bewijs dat suggereert dat ziekenhuizen of artsen sjoemelen met hun cijfers. Volgens nieuw onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd waren er 20% meer sterfgevallen van 1 maart tot 1 augustus dan ze hadden verwacht.

De American Medical Association veroordeelde de beweringen dat artsen het aantal Covid-19 patiënten dat zij behandelen opblazen en noemde zulke geruchten “kwaadwillig, schandalig en volledig misleidend”.

“De suggestie dat artsen – in het midden van een volksgezondheidscrisis – COVID-19 patiënten overbelasten of liegen om hun zakken te vullen is een kwaadwillige, schandalige en volledig misleidende last”, zei Dr. Susan Bailey, voorzitter van de American Medical Association, in een schriftelijke verklaring.

“Gedurende deze pandemie hebben artsen, verpleegkundigen en eerstelijns gezondheidswerkers hun gezondheid, hun veiligheid en hun leven geriskeerd om hun patiënten te behandelen en een dodelijk virus te verslaan,” voegde Bailey eraan toe.

Tijdens zijn campagnestop, beweerde Trump dat andere landen sterfgevallen onder coronaviruspatienten met onderliggende voorwaarden aan andere factoren toeschrijven maar in de Verenigde Staten, kiezen de artsen voor Covid-19 omdat zij dan extra geld krijgen.


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!