Een Grieks-orthodoxe priester vecht voor zijn leven in het ziekenhuis nadat hij is neergeschoten door een aanvaller met een afgezaagd jachtgeweer in de Franse stad Lyon.

De autoriteiten hebben een deel van de stad opgesloten en er is een klopjacht op de aanvaller gaande te midden van de angst voor nog meer aanvallen.

De christelijke geestelijke naar verluidt een 52-jarige Griekse burger ligt in het ziekenhuis met levensbedreigende verwondingen nadat hij in de buik is geraakt, zo vertelde een politieambtenaar aan het persbureau Associated Press.

De man sloot zijn kerk toen een schutter rond 4 uur ’s middags op zaterdag toesloeg.

De politie heeft de wijk rond de kerk grotendeels afgezet en het publiek op social media gewaarschuwd om weg te blijven.

Getuigen van de aanval op de 52-jarige, die sinds 2012 in Frankrijk is, zeiden dat ze het geluid van twee geweerschoten hoorden en vervolgens het geluid van een vrouw die schreeuwde.

Men denkt dat het geschreeuw van de vrouw ervoor heeft gezorgd dat de aanvaller is gaan vluchten.

De schutter werd beschreven als ‘man en in de veertig’ gewapend met een afgezaagd jachtgeweer. Hij zou zijn wapen twee keer hebben afgevuurd.

De kerk waar de priester diende is goed bekend bij de grote Griekse gemeenschap in Lyon.

Men denkt dat er buiten de kerk geen bewakers waren, zoals op andere christelijke gebedsplaatsen in Frankrijk.

Het slachtoffer is een aartspriester, een term die in de oosterse christelijke godsdiensten wordt gebruikt om een niet-katholieke priester aan te duiden die gemakkelijk herkenbaar was als lid van de geestelijkheid vanwege zijn kenmerkende religieuze kledij.

De reden voor de schietpartij was onduidelijk vertelde burgemeester Gregory Doucet uit Lyon op zaterdag.

Het volgt op een aanval op een kerk in Nice op donderdag waarbij drie mensen werden gedood en komt te midden van hoge spanningen tussen Frankrijk en de moslimwereld over opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron ter verdediging van controversiële cartoons waarin de profeet Mohammed wordt afgebeeld.

De Franse antiterroristische autoriteiten deden geen onderzoek naar de schietpartij van zaterdag, hoewel de minister van Binnenlandse Zaken een speciaal noodteam in werking stelde om de zaak te volgen terwijl de schutter nog op vrije voeten is.

Na de aanslag zei de Franse premier Jean Castex: ‘Dit is een zeer ernstig incident. De details komen nog steeds naar voren. Er is een crisisteam opgericht.

Castex herhaalde later de regeringsbeloftes om militairen in te zetten op religieuze plaatsen en scholen.

Hij zei dat de Fransen “op de natie kunnen rekenen om hun godsdienst in alle veiligheid en vrijheid te kunnen beoefenen”.


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!