De verkiezingsambtenaren van de Amerikaanse staat Georgia kondigden een controle van de resultaten van de presidentsverkiezingen aan.

Staatssecretaris Brad Raffensperger zei bij een persconferentie op woensdag dat zijn kantoor wil dat het proces tegen het einde van de week begint en hij verwacht dat het tot 20 november duurt.

De verkozen president Joe Biden leidt President Donald Trump met ongeveer 14.000 van de bijna 5 miljoen stemmen die in de staat worden geteld. Bijna alle stemmen zijn geteld, hoewel de provincies tot vrijdag de tijd hebben om hun resultaten te certificeren.

Voor alle stemmen die met de hand geteld zullen worden zullen verkiezingsfunctionarissen met de papieren stembiljetten werken, waarbij ze voor elke kandidaat in stapels worden verdeeld.

Vervolgens zullen ze de stapels door machines laten lopen om het aantal stembiljetten voor elke kandidaat te tellen. De scanners lezen de gegevens van de stembiljetten niet uit.

Nadat de resultaten van de telling met de hand zijn gecertificeerd, kan de verliezende campagne vervolgens nog een hertelling aanvragen, die machinaal zal worden uitgevoerd, aldus Raffensperger.

Er is geen verplichte hertellingswet in Georga maar de staatswet voorziet in die mogelijkheid voor een achterblijvende kandidaat als de marge minder dan 0,5 procentpunt bedraagt. Biden’s voorsprong bedroeg vanaf woensdagochtend 0,28 procentpunt.  


Net-binnen reacties

Welkom bij Net-binnen! Hier kan je je mening geven over dit artikel. Houd het a.u.b netjes!