De ‘Godzilla wesp’ zwemt onder water om zijn prooi te pakken

De 'Godzilla Wesp' Zwemt Onder Water Om Zijn Prooi Te Pakken

Er is een angstaanjagende nieuwe wespensoort ontdekt die onder water kan zwemmen.

Het pas ontdekte Japanse insect kreeg de bijnaam ‘Godzilla-wesp’ door zijn inspanningen vanwege de gelijkenis met het sci-fi monster wanneer het uit het water komt.

Het dier, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Microgaster godzilla, zoekt naar aquatische rupsen die leven op water en zich verstoppen in algen en andere planten.

Als de wesp zijn prooi lokaliseert, dat in beschermende gevallen leeft, duikt hij onder water en valt hij van onderen aan.

De wesp kan zichzelf enkele seconden onderwater dompelen terwijl hij met de larven vecht voordat hij uiteindelijk uit zijn schild wordt geduwd.

Zodra zijn prooi is blootgesteld, komt de wesp uit de diepte tevoorschijn waarbij hij zijn parasitaire larven in het vlees van de rups steekt.

De eitjes eten het dier later van binnenuit op en gebruiken het als voedselbron voordat ze uiteindelijk uitkomen.

De meeste wespen vinden water verschrikkelijk met slechts twee andere soorten die als waterdier worden beschouwd.

Geen enkele wesp is echter ooit volledig en opzettelijk in het water gedoken.

‘De redenen waarom we besloten hebben om de naam Godzilla te gebruiken voor de wespensoort zijn interessant’, zei Dr. Jose Fernandez-Triana van de Canadese Nationale Insectenverzameling in Ottawa.

Ten eerste omdat een Japanse soort is, eert het respectvol de naam Godzilla, een fictief monster (kaiju) dat een icoon werd na de gelijknamige Japanse film uit 1954 en vele remakes erna.

Het is wereldwijd een van de meest herkenbare symbolen van de Japanse populaire cultuur geworden. 

Ten tweede vertoont het participatiegedrag van de wesp enige losse gelijkenis met het kaiju-karakter, in die zin dat de wesp plotseling uit het water tevoorschijn komt om de gastheer te parasiteren, vergelijkbaar met hoe Godzilla in de films plotseling uit het water tevoorschijn komt. 

Ten derde wordt Godzilla soms, op verschillende manieren, geassocieerd met Mothra, een andere kaiju die typisch wordt afgeschilderd als een larve (rups) of een volwassen mot.

Zoals je ziet, hadden we biologische, gedragsmatige en culturele redenen om onze keuze voor een naam te rechtvaardigen.

Natuurlijk hebben we er ook eenbeetje lol in want dat is ook een belangrijk onderdeel van het leven en de wetenschap!

De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Hymenoptera Research.

Over de auteur

Scroll naar boven